Skip to main content

Containerparken Xpression

I framtiden kommer en containerpark fylld med olika kulturverksamheter finnas i Uppsala centrum. Andy Collins vill skapa en plats där det är möjligt att spontant ta del av kultur i olika former. Konceptet kallas Xpression och med det vill Andy bredda kulturutbudet i Uppsala.

Staplade containrar som blir ett hus

Andys vision är att Xpression ska bli en destination uppbyggd av lastcontainrar. Här möts besökaren av kultur, musik, mode, mat och dryck. För att ta sig vidare i arbetet sökte han bidrag från kulturnämnden, med målet att skapa en permanent mötesplats där olika former av kultur möts. Det är något som tidigare inte funnits i Uppsala.

Xpression liknar kulturnatten – fast året runt

Andy jämför Xpression som en kulturnatt i miniatyr – fast året runt. Det blir en mötesplats för att upptäcka och inspireras av kultur som tidigare inte tagit plats i Uppsala.

– Det är dags att vi skapar mer att visa upp än bara domkyrkan och konstmuseet.

Under uppväxten i England har Andy tagit del av den öppna kulturen på Londons gator. Han förklarar att det spontana sättet att uppleva kultur saknas i Uppsala och Sverige överhuvudtaget.

– Det är inte ofta man går förbi ett ställe och vill gå in på grund av det man hör eller ser utifrån. Man går inte ut på stan i Uppsala bara för att se vad som händer under den dagen. Det är en känsla som finns mycket i London.

Andy har ett brett cv med yrkestitlar som grafisk formgivare, dj, skådespelare och webbdesigner. Han jobbar just nu heltid med en webbplats som samlar recensioner av skandinavisk soulmusik. Med containerparken Xpression kan hemsidan få ett hem med olika kulturverksamheter som kretsar runt musiken.

Xpression arbetar för kulturhuvudstadsåret

Med projektet vill Andy bredda kulturbegreppet inte bara inför kulturhuvudstadsåret utan för nästa generation. Han menar att kultur är något vi skapar tillsammans och är mer betydelsefullt än att titta på ståtliga byggnader.

– Om vi ska bli kulturhuvudstad måste vi göra något helt annorlunda. Platsen kommer bli en nod för att samla människor runt en bredare form av kultur som kan spridas vidare ut i Uppsala. Xpression kommer inspirera människor till att kultur kan vara färgglatt och annorlunda.

För tillfället finns inget datum när projektet kommer stå klart. Håll utkik för att kunna vara med och bli en del av Xpression.

Fler nyheter

Uppsala2029

Vill du veta mer?

Kontakta oss så berättar vi mer.