Skip to main content

Kompani Ad Hoc gestaltar nutid med dåtid

Regissören Dennis Sandin hade premiär för föreställningen Gustav Vasa på Uppsala konstmuseum i oktober. Föreställningen är ett av de projekt som fått bidrag från Uppsala kommun inom ramen för det europeiska kulturhuvudstadsåret. Enligt Dennis Sandin blev föreställningen av tack vare ett nära samarbete mellan flera olika verksamheter, något som går helt i linje med ambitionerna för kulturhuvudstadsåret.

Man med skägg på en scen

Foto: Pontus Eklund

Den 13 oktober var det premiär för Gustav Vasa på konstmuseet i Uppsala, en föreställning regisserad av Dennis Sandin. Det är den andra föreställningen med Kompani Ad hoc som får stöd från Uppsala kommun. Gruppen gjorde en ansökan om projektbidrag under 2022 med fokus på det europeiska kulturhuvudstadsåret.

Samarbete behövs för att bredda kulturen i Uppsala

Dennis är initiativtagare till Gustav Vasa och har bjudit in en rad kreatörer för att förverkliga projektet, bland andra dramatikern Joakim Sten som skrivit föreställningen. Samarbeten gjorde föreställningen möjlig och Dennis understryker att det gemensamma arbetet med Uppsala slottshistoriska, Uppsala konstmuseum och Uppsala stadsteater är projektets bidrag till kulturhuvudstadsåret.

– Om det ska bli ett brett och stort utbud av kultur i Uppsala så behöver alla som kan samarbeta göra det så gott det går. Som privat aktör går det att anpassa sig till övriga verksamheter i sin planering, säger Dennis Sandin.

Kompani Ad hoc vill tänka nytt

Dennis Sandin har jobbat med teater över hela landet, men satsar nu på att bygga en relation med Uppsalapubliken. Kompani Ad hoc är en nystartad men erfaren konstellation skapad av honom tillsammans med Sandra Jogenby, en annan Uppsalabaserad teaterproducent med lång erfarenhet. Idén bakom kompaniet är att skapa tillfälliga teaterproduktioner anpassade till en särskild plats och tid, vilket lett fram till namnet ad hoc.

Gustav Vasa är en föreställning om relationen till vår historia i en nyskriven monolog baserad på August Strindbergs pjäs med samma namn. Skådespelaren Harry Friedländer gestaltar Gustav Vasa.

Du kan läsa mer om föreställningen på Uppsala konstmuseums webbplats och här hittar du mer information om Kompani Ad Hoc

Fler nyheter

Uppsala2029

Vill du veta mer?

Kontakta oss så berättar vi mer.