Skip to main content

Konstgjord inviger väggmålning i Gottsunda för nionde året i rad

På baksidan av Gottsunda centrum samlas människor varje höst och vår för invigningen av en ny väggmålning, ett projekt som nu pågått i nio år. Bakom initiativet står Ateljéföreningen Konstgjord från Gottsunda som förenar och engagerar människor kring offentlig konst. Vad som tidigare var ett lokalt projekt fick ytterligare en dimension 2022, när föreningen insåg att deras arbete harmonierar perfekt med Uppsalas strävan att bli europeisk kulturhuvudstad 2029.

Målning på tegelvägg

Konstgjord arrangerar två invigningar per år för en ny väggmålning i Gottsunda centrum. Projektet ger konstnärer och kulturverksamheter i Gottsunda möjlighet att blomstra och har stöd från kulturnämnden i Uppsala kommun. Det är en viktig del av Uppsalas ansökan om att bli europeisk kulturhuvudstad år 2029.

Projektledaren Bodil Gellermark betonar att kulturen inte enbart hör hemma i centrala Uppsala utan även i dess olika stadsdelar.

– Själva syftet är att erbjuda kultur till dem som normalt inte kommer i kontakt med den eller aktivt söker den. Vi når ut till dem i stället, säger Bodil Gellermark.

Invigningen är mycket uppskattad

Invigningen har blivit en återkommande kulturell höjdpunkt och är en viktig del av Uppsalas vision om att bli kulturhuvudstad 2029. Under invigningen erbjuds besökare fika och underhållning i form av dans, musik eller teater från Gottsundas egna kulturverksamheter. Det breddar publiken och lockar även unga till evenemanget. För barn finns möjligheten att rita med kritor på betongdäcket, samtidigt som ateljéerna håller öppet för besökare. Det ger Bodil och hennes kollegor en möjlighet att informera om andra kulturevenemang som äger rum i Uppsala.

– Väggmålningen är mycket uppskattad av de som bor i närområdet. Vi når en publik som normalt inte besöker platser som Konstmuseet eller Bror Hjorts Hus. Det är fantastiskt att se och vi vill gärna utöka projektet med fler väggmålningar, inte bara i Gottsunda.

Väggmålningen speglar det som händer i omvärlden

Väggmålningen reflekterar omvärlden och samhället i stort. Bodil och hennes kollegor väljer ut en konstnär för varje ny väggmålning, vilket gör det möjligt att anpassa konstverket till aktuella händelser och frågor. Förra året målade konstnären Nidal Kahaoul från Syrien en älg på konstväggen.

– Nidal målade inte en typisk svensk barrskog i bakgrunden, men jag tyckte det var fantastiskt eftersom verket representerade både Syrien och Sverige, som skulle bli hans nya hemland. Han var så glad över att få detta konstnärliga uppdrag.

Höstens konstnär är Natasha Dahnberg, som skapar verket ”Himmel över city”. Detta blir den 17:e väggmålningen som pryder konstväggen i Gottsunda.

För mer information om Ateljéföreningen Konstgjord och deras initiativ kan du besöka konstjord.se

Fler nyheter

Uppsala2029

Vill du veta mer?

Kontakta oss så berättar vi mer.